Η ζωή μου ξεκινά στη Θεσσαλονίκη τη χρονιά που η Βασίλισσα Φρειδερίκη «προικίζει» τα κορίτσια με το ποσό των 500 δραχμών. Τα όμορφα παιδικά και μαθησιακά χρόνια, οι γονείς βράχοι –που μόνο πολύ αργότερα μπόρεσα να αξιολογήσω- ο αδελφός, οι εκλεκτοί συγγενείς και οι παιδικοί μου φίλοι στους οποίους ακόμη στηρίζομαι για τα δύσκολα, ήταν η μόνη αλήθεια που γνώριζα. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια για μένα. Μου επεφύλασσε μακρινά και ζωηρά ταξίδια, ξεκινώντας στα 19 μου χρόνια που, χωρίς να έχω καταλάβει ακόμη πως, με οδήγησε για σπουδές στην Αμερική. Διαρκείς σπουδές, ατέλειωτες ώρες δουλειάς, πολλά και αξέχαστα ταξίδια, σπουδαίοι καθηγητές και φίλοι, μεγάλη κούραση, μεγάλος πόνος και απογοήτευση…..ζ ω ή με άλλα λόγια. Με αυτήν την προίκα και την εμπειρία πολλών χρόνων δοκιμασίας σε εργασιακές θέσεις και δυνατές συγκινήσεις, κάνω την εμφάνισή μου σήμερα στα social media, μία νέα πραγματικότητα της εποχής μας.

Ως πολυπράγμων και μόνο για πρακτικούς λόγους, χώρισα τη διαδρομή μου σε κατηγορίες…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • «Συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο το 1983». Έτσι ξεκινά η δημοσιογραφική μου διαδρομή στη Ν. Υόρκη ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας ΚΥΡΙΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Γαζουλέας με ξεναγεί στην ελληνική Αρχιεπισκοπή και τις κρυφές και φανερές δυνάμεις της. Κατά την περίπου δεκαετή παρουσία μου στη γενέτειρα ιδεών και κοινωνικοπολιτισμικών ρευμάτων, γράφω σε περιοδικά, στήνω το ιταλικό ραδιόφωνο στο Queens College με την Carmelina Cartei και αναλαμβάνω να παρουσιάσω τη ζωή και διαδρομή των Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στις Ην. Πολιτείες για λογαριασμό της V.O.A. (Φωνή της Αμερικής). Δάσκαλος στη μαγική διαδρομή του κασετοφώνου και της ραδιοφωνικής δημοσιογραφίας, ο Μιχάλης Λάντης, υπεύθυνος για 40 χώρες στη Φωνή της Αμερικής.
 • Το 1988 -στην Ελλάδα πια- και με αφορμή συνεντεύξεις που πήρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ρόδου από την Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Κυριάο Ντε Μίττα και τον Ισπανό πρωθυπουργό Φελίππε Γκονζάλεζ, ξεκινά η συνεργασία μου με την Ελληνική Ραδιοφωνία. Βασίλης Ριζιώτης και Μιχάλης Μήτρας στο τιμόνι της Ενημέρωσης. Οργανώνω και παρουσιάζω την καθημερινή εκπομπή «12 λεπτά για τους 12» με θέματα που αφορούν στην Ε.Ο.Κ. τότε και την εβδομαδιαία εκπομπή «Το Ευρωπαϊκό Ταχυδρομείο» με αντίστοιχα πολιτιστικά θέματα. Με τακτικές μηνιαίες επισκέψεις μου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, παρακολουθώ στενά τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Το 1991 ξεκινά η παράλληλη συνεργασία μου με την Ελληνική Τηλεόραση. Παρουσιάζω διεθνή θέματα στο μαγκαζίνο «3 το μεσημέρι», ενώ πολύ σύντομα αναλαμβάνω την επιμέλεια και παρουσίαση δελτίων ειδήσεων. Παράλληλα, συμπαρουσιάζω μεσημεριανή ενημερωτική εκπομπή και με παρότρυνση του Νίκου Κούνδουρου – Συμβούλου τότε της Ε.Ρ.Τ. – οργανώνω ημίωρες εισαγωγικές εκπομπές με εκλεκτούς καλεσμένους για «Το Θέατρο της Δευτέρας» που επανέρχεται στο προσκήνιο. Παράλληλα, αναλαμβάνω δημοσιογραφικές αποστολές και διεθνή ρεπορτάζ.
 • Για τα επόμενα δύο χρόνια, παίρνω εισαγωγικά μαθήματα και στην πολιτική δράση της χώρας, αφού αναλαμβάνω τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου Αιγαίου και Βιομηχανίας, ενώ παράλληλα συνεργάζομαι στο Γραφείο Τύπου της Ν. Δημοκρατίας.
 • Το 1993, ο Τζώννυ Καλημέρης και ο Δημήτρης Νόλλας  μου προτείνουν συνεργασία στο Δημοσιογραφικό τομέα του MEGA CHANEL. Για τα επόμενα τρία χρόνια επιμελούμαι και παρουσιάζω δελτία ειδήσεων, συνεργάζομαι με τις ενημερωτικές – δημοσιογραφικές εκπομπές του τ/ο σταθμού και αναλαμβάνω αποστολές και διεθνή ρεπορτάζ.
 • Το 1998 οργανώνω και διευθύνω το πρώτο τηλεοπτικό πρακτορείο ειδήσεων στην Ελλάδα, NETNEWS. Επιμελούμαι τη δημοσιογραφική και τηλεοπτική κάλυψη ειδήσεων για τ/ο σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οργανώνω και παρουσιάζω 6 εβδομαδιαίες ενημερωτικές εκπομπές που μεταδίδονται ταυτόχρονα  από δίκτυο 22 περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, καθώς και από το δορυφορικό πρόγραμμα της Ε.Ρ.Τ. Με αποστολές, διεθνείς αποκλειστικότητες, επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού σε video – αφιερώματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ, καθώς και παραγωγή και διανομή corporate video, συνεργάζομαι με τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με θεσμικούς φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και θεατρικούς οργανισμούς. Το NETNEWS αναλαμβάνει να καλύψει για λογαριασμό του 2004 όλη την προετοιμασία και την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
 • Μέχρι σήμερα, δημοσιεύω περιστασιακά άρθρα γνώμης και ρεπορτάζ σε εφημερίδες και περιοδικά.

 

Αναλυτικά, η δημοσιογραφική μου δουλειά

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Η αγάπη μου για τις ανθρώπινες σχέσεις ξεκινά από πολύ μικρή, αφού από το σχολείο ακόμη, διαχειρίζομαι ευαίσθητα μαθησιακά ζητήματα (απόηχος της δικτατορίας). Το ίδιο και στο Πανεπιστήμιο με διαρκείς πρωτοβουλίες (οργάνωση διήμερων και εκθέσεων, ποιητικές βραδιές, ραδιόφωνο και περιοδικά, εκδηλώσεις, πάρτι) που ενέπλεκαν φοιτητές και καθηγητές.
 • Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, 1988, συνεργάζομαι με θεατρικές ομάδες στην Αθήνα, (Κάτια Δανδουλάκη, Ρούλα Πατεράκη, Θόδωρος Τερζόπουλος)
 • Στο Mega Chanel, από τη θέση μου ως Διευθύντρια Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου, 1996, συμμετέχω στο σχεδιασμό και διοργανώνω δύο διεθνή συνέδρια και δύο Τηλεμαραθώνιους για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Συμμετέχω συστηματικά στην προσπάθεια τακτοποίησης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και στη σύσταση νέου κώδικα δεοντολογίας.
 • Στις εκλογές του 2000, συνεργάζομαι σε θέματα Επικοινωνίας με ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΝ. Οργανώνω και παρουσιάζω συνεντεύξεις με υποψήφιους βουλευτές για τους τ/ο σταθμούς της Περιφέρειας.  Παράλληλα, λειτουργώ ως Σύμβουλος Επικοινωνίας υποψήφιων βουλευτών.

Από το 1999 και για 5 χρόνια, συνεργάζομαι ως Σύμβουλος Επικοινωνίας με τον Άκη Τσοχατζόπουλο στα υπουργεία Άμυνας, Ανάπτυξης, τη Σοσιαλιστική Διεθνή και τις εκλογές 2000 και 2004. Στο διάστημα αυτό διοργανώνω περιοδείες, forum, άτυπα συνέδρια, καμπάνιες για προγράμματα και εκδηλώσεις.

 • Παράλληλα, συνεργάζομαι με Νομαρχίες, Οργανισμούς και Δήμους, και μέχρι σήμερα με την ιδιωτική αγορά για την οργάνωση επικοινωνιακών δράσεων που αφορούν στο έργο τους. Παράλληλα, αναλαμβάνω την επικοινωνία ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τη συμμετοχή μου σε προγράμματα.

 

Αναλυτικά, η δράση μου στο χώρο της Επικοινωνίας

 

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ

 • Με διδακτορικό στον Πιραντέλλο από το Α.Π.Θ., μεταπτυχιακό στη Συγκριτική Λογοτεχνία, πτυχίο στην Αγγλική και Ιταλική Λογοτεχνία από το Queens College του City University of New York, και με ετήσια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας, ξεκινά η διαδρομή μου στην ακαδημαϊκή ζωή.
 • Απόφοιτη Λυκείου μόλις, ξεκινώ να διδάσκω την Αγγλική γλώσσα στη σχολή DIDACTA.

Το 1984 και για τα επόμενα τρία χρόνια, μου προσφέρεται η δυνατότητα να διδάξω την Ιταλική γλώσσα και εισαγωγή στη Λογοτεχνία ως Λέκτορας (Adjunct Lecturer) στο Italian Department of Romance Languages του Queens College, City University of New York.

Η μαγική αυτή εμπειρία μετάδοσης γνώσεων και εμπειριών συνεχίζεται στην Ελλάδα, το 1990, όταν  ο Μάριος Πλωρίτης μου κάνει την τιμή και μου ζητάει να διδάξω μαζί του Δημοσιογραφία και Θέατρο στα νεοσυσταθέντα τότε Τμήματα «Επικοινωνία και Μ.Μ.Ε.» και «Θεατρικές Σπουδές» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1998 συνεχίζω ως επισκέπτρια διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθώς και στο Τμήμα  Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με ασκήσεις προσομοίωσης και μαθήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Μ.Μ.Ε.

Το 2007 και για δύο χρόνια διδάσκω Δημοσιογραφία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας με βάση το Π.Δ. 407/80.

 • Με δύο βιβλία και ένα υπό έκδοση, συμμετοχή σε εκδόσεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις, συντομογραφίες, μεταπτυχιακά συγγράμματα, πανεπιστημιακές σημειώσεις για τα μαθήματα που δίδαξα, διοργάνωση και συμμετοχή με ανακοινώσεις σε περίπου τριάντα (30) Συνέδρια, Εκθέσεις και Εκδηλώσεις επιστημονικού και άλλου περιεχομένου και με πολλές αναφορές στο επιστημονικό μου έργο, συνεχίζει μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον μου για την Επιστήμη και τα Γράμματα.

 

Αναλυτικά, η διαδρομή μου στα Γράμματα

 

          ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 • Οι διοικητικές μου δυνατότητες δοκιμάζονται μόλις από τα φοιτητικά μου χρόνια όταν καλούμαι να στήσω το ιταλικό ραδιόφωνο και δύο περιοδικά, ενώ ο καθηγητής μου Peter Carravetta μου αναθέτει το ρόλο του βοηθού εκδότη στο φιλοσοφικό περιοδικό DIFFERENTIA.
 • Επισήμως, όμως, δοκιμάζομαι για πρώτη φορά όταν ο Πρόεδρος του MEGA CHANEL κ. Αντώνης Θεοχάρης μου αναθέτει να συστήσω και να διευθύνω τη νέα Διεύθυνση Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του σταθμού.
 • Στη συνέχεια, το 1998 συστήνω το πρώτο τηλεοπτικό πρακτορείο στην Ελλάδα, NETNEWS Α.Ε., το οποίο εκπροσωπώ νομίμως μέχρι το 2008.
 • Το 2000 συστήνω και την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας ΝΕΤRESULT Ε.Π.Ε, την οποία επίσης, εκπροσωπώ νομίμως μέχρι το 2008.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η βαθιά και ουσιαστική μου σχέση με την ποντιακή μου καταγωγή, μέχρι πριν από δέκα χρόνια δεν ήταν προφανής. Τελικά, όμως, έκανε ηχηρή εμφάνιση στη ζωή μου και η δύναμή της με μάγεψε.

Ως Ελληνίδα από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ως μέλος  επί τιμής στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιστορικού Ποντιακού Συλλόγου «Αργοναύτες – Κομνηνοί» στην Καλλιθέα, με αφορά το Ποντιακό Ζήτημα. Έτσι, αναπτύσσω σχετική συνεργασία με πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργασία με επιτροπές, ενώ παράλληλα έχω συμμετοχή στη χάραξη στρατηγικών και στη διοργάνωση δράσεων που αφορούν σε σημαντικές πτυχές του Ποντιακού Ζητήματος. Συμπληρωματικά, χορεύω ανελλιπώς  στο Παρακάθ’.

Μία άλλη σημαντική και ουσιαστική ενασχόληση στη ζωή μου είναι ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Από το 2006 που γνώρισα την ευλογημένη ομάδα του μέχρι σήμερα -ως άτυπη σύμβουλος- υποστηρίζω θερμά τις προσπάθειες του Θρακικού Κέντρου Πολιτισμού ΔΙΟΝΥΣΟΣ στην ακριτική Θράκη να οργανώσει και να επικοινωνήσει τη θεατρική και γενικότερη πολιτιστική του δράση στην ευαίσθητη περιοχή.

Τέλος, υποστηρίζω την ποιοτική και υγιεινή διατροφή, τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας, τους καταρράκτες στα ιαματικά λουτρά της Αριδαίας και όλο και περισσότερο τη φυσική ζωή.